top of page

Jouw bedrijf, jouw recept, jij bent de kok

Bijgewerkt op: 14 apr. 2021


Wil je aan je persoonlijke ontwikkeling werken? Start maar een bedrijf!

Een uitspraak die ik ooit hoorde. Een uitspraak die voor mij zo’n waarheid is.


In het hele proces van ondernemen kom je steeds weer terug bij jezelf. Je wordt uitgedaagd om te groeien. Je zet stappen om te bereiken wat jij graag wilt. Je viert successen hoe klein of groot ook. En je stelt jezelf regelmatig de vraag hoe je ergens instaat.


Het is eigenlijk net als bij koken. Je probeert een bepaald recept en proeft of het past bij jouw smaak. Je besluit dat het superlekker is of je maakt het nooit meer, omdat je het echt niets vind. Of... je past het aan zodat het helemaal bij jouw smaak past.


Zo is het ook in je bedrijf; of je nu start of al langer onderneemt. Je zet stappen, probeert bepaalde technieken en strategieën en bepaalt of dit bij je past of niet en of het nog gefinetuned mag worden.


In een recept bepalen naast de technieken die je gebruikt de ingrediënten voor een heel groot deel of het gerecht lekker op tafel komt. Ook in het belang van jouw bedrijf zijn er een paar ingrediënten bepalend voor je resultaat.


Kernwaarden:

Wat zijn jouw kernwaarden? Wat vind jij super belangrijk? Waarom doe jij wat je doet in je leven? Als jij goed weet wat jouw belangrijkste kernwaarden zijn, kun je iedere keuze die je maakt hier aan meten. Past dit bij hoe ik in het leven wil staan en wat belangrijk is voor mij?

Ben je iemand die bijvoorbeeld verbinding maken heel belangrijk vindt of ben jij misschien heel precies? Dit neem je mee in je beslissingen. Via deze link kom je bij een handige oefening om jouw kernwaarden te ontdekken.


Overtuigingen:

Welke overtuigingen heb je? Zijn deze helpend of belemmeren ze je in wat je te doen hebt. Je kunt je voorstellen dat het voor een ondernemer handig is om een goede mindset te hebben als het om geld, verkopen en zichtbaarheid gaat. Als je hier voelt dat je jezelf tegenhoudt, onderzoek je overtuigingen dan eens en keer ze vervolgens. Door je mind te trainen hierin, ga je jezelf nieuwe overtuigingen aanleren die jou juist ondersteunen. Hoe fijn is dat?!


Kwaliteiten:

Wat zijn jouw kwaliteiten? Waar ben je goed in en waar ben je minder goed in? Ken jij jouw kwaliteiten? Zet ze in, gebruik ze volop. Het klinkt zo vanzelfsprekend, maar we laten nog veel liggen omdat we onze kwaliteiten onderschatten en veel tijd spenderen aan dingen waar we minder goed in zijn en die we vaak ook niet leuk vinden.

Tip: Vraag mensen in je omgeving eens of ze 3 kwaliteiten van je willen benoemen. Dit kan leuke inzichten geven.


Gebruik jij je KOK?

Een goede kok werkt met goede, mooie ingrediënten. Hier past hij zijn technieken op toe en zet zo een fantastische maaltijd op tafel.


Als jij de bovenstaande KOK-ingrediënten goed gebruikt en experimenteert met de technieken, dan weet ik zeker dat jij een heel mooi gerecht oftewel jouw bedrijf weg gaat zetten.


13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page