top of page

Aanpassen aan het onverwachte en overgave aan wat nodig is


Verwarring

“We hebben je in het team besproken en besloten dat je na je chemo niet meer bestraald gaat worden. Het gebied in je borstkas is te groot, waardoor de radiotherapeut het risico op blijvende schade aan hart en longen te groot vindt.” Yesss, dacht ik opgelucht. “Maar in plaats van bestralen gaan we je niet 4 maanden chemo geven, maar 6 maanden. Er komen dus 2 kuren bij.” Ok, die zag ik dus niet aankomen. K@# ! Het betekent dat ik dus tot december om de 2 weken chemo krijg. Rationeel maak ik het gesprek met mijn arts af en buiten laat ik de tranen stromen. Ik ben helemaal in de war. Moet ik nu blij zijn of niet. Met welke behandeling ben ik het beste af. Thuisgekomen plaats ik een bericht in een lotgenotencontactgroep en mede door de reacties voel ik al snel dat het oké is. Aanpassen aan het onverwachte en overgave aan wat nodig is.

Vertrouwen op gevoel

Een dag later kreeg ik mijn tweede chemo en het toedienen viel erg mee. Ik had een lieve vriendin meegenomen en het ging makkelijker via de 'picc line' die ik inmiddels in mijn arm gekregen had. Dit is een centraal infuus met een lijn richting mijn hart, dat in mijn bovenarm zou blijven zitten, zodat er niet steeds opnieuw geprikt zou hoeven worden. Je leest het goed….ZOU blijven zitten. Na een week kreeg ik ’s nachts pijn aan mijn arm en ik had er een heel slecht gevoel over. Dacht alleen maar: Het moet eruit! Gelukkig kon ik ’s morgens al snel terecht in het ziekenhuis. Een echo bevestigde mijn gevoel, want er was trombose ontstaan. Boven mijn borst was de doorstroming niet goed. De lijn moest eruit en ik was opgelucht. Dat ik nu iedere dag mezelf trombosespuitjes moet geven, neem ik voor lief. Het valt mee en ik ben alleen maar blij dat ik op tijd aan de bel getrokken heb.

Keuze

Wederom dus aanpassen aan het onverwachte en overgave aan wat nodig is. Als ik iets geleerd heb de afgelopen tijd is het dat wel. Niet altijd even makkelijk om te doen, maar het helpt wel om dingen makkelijker te maken. Klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is het niet. Ik geloof dat je altijd een keuze hebt. Soms niet de keuze in wat er gebeurt, maar altijd de keuze hoe je met de situatie omgaat. Hoe sta je ergens in? Val je en blijf je liggen? Of sta je op, laat je je emoties er gewoon zijn en ga je door?

Inspiratiestroom

Dit zijn slechts 2 situaties van de afgelopen week. Ik zou zo nog een boek vol kunnen schrijven. Goed plan, ga ik doen! Ik maak van alles mee en haal er mooie, waardevolle lessen uit. Die ga ik delen, absoluut. Er borrelen al mooie ideeën op, die steeds concreter worden. Ik houd je op de hoogte!


4 weergaven0 opmerkingen
bottom of page