top of page

Niet zonder, maar ook niet met!


Je kunt niet zonder, maar ook niet met!

Een appje met deze zin ontving ik vorige week. Inspiratie voor een nieuw blog. Ik heb er eens lekker op zitten broeden afgelopen dagen. Want inderdaad het is zo: Ik kan niet zonder, maar ook niet met.

Chemo

Waar gaat dit over, denk je wellicht. Ik heb het over… chemotherapie. Ik ben bijna op de helft. Inmiddels heb ik 5 van de 12 behandelingen gehad. Ik denk dat ik dus inmiddels echt wel ervaring heb met dit bijzondere fenomeen. Want dat is het, bijzonder en bizar ook eigenlijk. Je lichaam moedwillig vergiftigen om vervolgens te genezen. Jezelf op de korte termijn ziek maken om op de langere termijn te genezen. Ik heb het al eerder geschreven en ook dat ik het visualiseer als levenswater. Vaak lukt me dit ook en toch (hoe menselijk kun je zijn?) voel ik ook weerstand. Dit was zeker de laatste keer het geval.

Alternatieven in overvloed

Ja, er zijn alternatieven voor chemotherapie. Ik heb heel wat mogelijkheden bekeken, nieuwsgierig en onderzoekend als ik ben. Adviezen gekregen, zelfs aanbiedingen gehad en toch heb ik bewust gekozen voor ‘traditioneel’ chemokuren. Ik durfde het zonder chemo niet aan. Mijn genezingskansen zijn zo hoog. Ga ik dat in de waagschaal leggen? Zeg eens eerlijk? Zou jij dat doen?

Keuze

Ik ben ervan overtuigd dat je altijd een keuze hebt in je leven. Ik keek naar mijn leven, naar mijn gezin, naar mijn dromen en toen was de keuze snel gemaakt. Ik ging ervoor en dat zou ik zo weer opnieuw doen.

Chemo als vriend

Ik ben blij dat ik gestart ben met chemokuren. Ik voel dat de chemo echt zijn werk doet en al heeft gedaan. De enorm opgezette klieren in mijn oksel bijvoorbeeld zijn niet of nauwelijks voelbaar meer. In mijn borstkas kan ik het niet van buitenaf voelen. Een tussentijdse scan zal het laten zien. Ik heb er veel vertrouwen in.

Chemo als vijand

Nee, chemokuren zijn echt geen grapje. Ik voel me na iedere kuur een aantal dagen heel zwak om vervolgens langzaamaan weer op te krabbelen en mijn energie en kracht weer toe te voelen nemen. Mijn geheugen en concentratie is lang niet zoals het eerst was, dat is frustrerend.

De samenwerking

En toch, maak ik er het beste van. Iedere dag visualiseer ik een gezond en schoon lichaam. Iedere dag affirmeer ik dat ik soepel door de chemokuren ga en dat ik verbazingwekkend goed en snel herstel en genees. Ik ondersteun de chemo met alternatieven en volg een fitprogramma bij het revalidatiecentrum. Alles om hier zo goed mogelijk doorheen te komen. Het is een samenwerking, die chemo en ik. Vaak vriend en soms vijand, eigenlijk zoals het in de meeste relaties gaat. ;-)


3 weergaven0 opmerkingen
bottom of page