top of page

What doesn't kill you


“What doesn’t kill you makes you stronger”


Een quote van filosoof Nietzsche die in mij opkwam toen ik vanmorgen nog even lag te soezen in mijn bed.

“What doesn’t kill you makes you stronger” Meteen krijg ik het liedje van Kelly Clarkson met deze titel in mijn hoofd. Ik word er vrolijk van.

Onder de douche mijmer ik nog even verder over deze zin. Hoe mooi, hoe toepasselijk en hoeveel waarheid er in zit.

Het is inderdaad zo. Ik herken het helemaal. What didn’t kill me, REALLY made me stronger!

Ik heb kanker overleefd. IK LEEF! Iets waar ik iedere dag dankbaar voor ben. Ik voel in heel mijn ZIJN, dat ik er nu al sterker uitgekomen ben. Misschien nog niet fysiek, daar mag nog heel wat verbetering komen. Maar mentaal ben ik zóveel sterker geworden. Het heeft me nóg bewuster gemaakt. Iets wat ik van veel (ex-)kankerpatiënten hoor.

Ook het vertrouwen wat ik heb gekregen. Het vertrouwen dat ik echt heel sterk ben. Veel sterker dan ik eerder dacht. Dat ik heel veel aan kan en dan heb ik het niet alleen over kanker. Er wordt weleens gezegd dat je in je leven krijgt wat je aan kan. In dat geval zou ik soms willen dat ik niet zo sterk ben.

Nog meer vertrouwen heb ik gekregen dat het mindsetwerk wat ik de afgelopen jaren gedaan heb mij echt helpt. Het vertrouwen dat het werkt.

Wanneer je me een jaar geleden gezegd zou hebben, dat ik kanker zou krijgen én overleven, dan had ik je niet geloofd. Ik zou je misschien hebben uitgelachen of werkelijk gedacht hebben dat in zo’n situatie mijn wereld compleet in zou storten.

Dat laatste is niet gebeurd! Mijn wereld is flink opgeschud, vergelijkbaar met een krachtige aardbeving. Een en ander is verplaatst en veranderd, maar ik sta nog. De fundamenten van LIEFDE en VERTROUWEN zijn sterk genoeg geweest om dit te dragen.

“What doesn’t kill you makes you stronger”

Aan het einde van dit verhaal wil ik een hele belangrijke aanvulling geven. Kanker gaat niet om (over)winnen of verliezen. Net als dat het leven niet gaat om winnen of verliezen. Het is absoluut niet zo, dat diegenen die kanker niet overleefd hebben zwakker zouden zijn. Misschien zelfs wel het tegendeel, who knows…

De essentie van dit verhaal is dat je vaak heftige situaties mag meemaken om te ontdekken hoe sterk je bent. Dat het leven je pittige lessen kan geven om je te laten zien waar het allemaal om gaat. Of dit nu ziekte, scheiding, overlijden, faillissement of wat dan ook is. Het geldt voor ons allemaal. What doesn’t kill you, makes you stronger!


21 weergaven0 opmerkingen
bottom of page