top of page

Elke dag doen waar je blij van wordt, zonder egoïstisch te zijn

Bijgewerkt op: 5 nov. 2020


Egoïstisch voelen

Donderdagochtend, Ellen* komt bij me voor een gesprek. Ze vertelt haar verhaal en ik stel haar een paar vragen. Al snel komen we tot de kern: Als ik aan mezelf denk en doe wat ik graag wil, dan voel ik me een egoïst. Het draait niet om mij. Ik moet er zijn voor mijn kinderen. Ik heb verantwoordelijkheden. Dus doe ik mijn werk, zorg voor mijn gezin en dan is er niet veel ruimte voor wat ik graag wil.


Herkenbaar

Ja, dat is herkenbaar. Heel veel vrouwen zetten anderen op de eerste plaats. Het is ook wat we, met de beste bedoeling, hebben meegekregen van onze moeders en oma’s. Het zorgzame zit vaak ook wel in ons. Het is ook een mooie eigenschap.


Toch helpt het je niet als je voornamelijk doet wat er van je verwacht wordt. Het gaat steeds meer wringen en vroeg of laat breekt het je op. Eigenlijk weet je dit wel, maar toch doe je het nog niet of onvoldoende. Het toegeven aan jouw eigen wensen.


Wat vind jij?

Is het egoïstisch om voor jezelf te zorgen?

Is het egoïstisch om jezelf te zien als iemand die aandacht en liefde nodig heeft?

Vind je je vriendin, die doet waar zij blij van wordt egoïstisch?

Lijkt me niet.


Zie de mogelijkheden

Het een hoeft het ander niet uit te sluiten.

Je kunt iedere dag iets doen waar je blij van wordt,

zonder je kinderen steeds bij oppas te laten.

Je kunt een plan maken hoe je bijvoorbeeld van je hobby je werk maakt,

zonder direct je baan op te zeggen.

Je kunt goed voor jezelf zorgen,

zonder je egoïstisch te voelen.


Neem de beslissing

Zolang je je maar openstelt voor mogelijkheden en het stap voor stap aanpakt. Je hoeft niet morgen klaar te zijn. Beginnen bij de beslissing en van daaruit gaan onderzoeken, doen, ervaren en verder gaan.


Zet de stap

Wil jij een eerste stap zetten? In de Me-time 3-daagse leer je hoe je kunt kiezen voor jezelf, dat kunt doen waar je blij van wordt én afrekent met het gevoel egoïstisch te zijn.*I.v.m. privacy heb ik de naam veranderd.

35 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page