top of page

Jouw innerlijke kompas: De kracht van kernwaarden


Kernwaarden jouw innerlijke kompas

“Ken jij jouw kernwaarden?”

Een vragend gezicht zat tegenover mij. Een gezichtsuitdrukking die ik eigenlijk al wel verwacht had, want ik merk dat veel mensen zicht helemaal niet bewust zijn van hun kernwaarden. Überhaupt het woord niet kennen. Dat is helemaal niet erg, maar wel goed om daar eens over te schrijven.


Wat zijn kernwaarden?

Kernwaarden zijn diepgewortelde overtuigingen die ons helpen begrijpen wat we echt belangrijk vinden in het leven. Het zijn bouwstenen van ons karakter en bepalen onze identiteit. Wat vinden we heel belangrijk in het leven? Waar staan je voor of wat is voor jou niet onderhandelbaar?

Daar waar de een eerlijkheid belangrijk vindt, is voor een ander gezond leven essentieel en weer een ander vindt ambitieus zijn super belangrijk.


Zo zijn er heel veel waarden, lijsten vol. Wij, jij en ik, vinden waarschijnlijk en aantal dezelfde dingen belangrijk, maar we zijn ook allemaal verschillende mensen met verschillende wensen en dus ook verschillende waarden. Dat wat voor jou op de eerste plaats staat, kan voor mij minder belangrijk zijn en andersom.


Waarom zijn kernwaarden belangrijk?

  • Door bewust te zijn van je kernwaarden, kun je werken aan je persoonlijke groei en ontwikkeling. Je kunt je richten op een leven dat afgestemd is op deze waarden.

  • Leven in lijn met je kernwaarden zorgt voor minder stress, omdat het voorkomt dat je in situaties terechtkomt die niet matchen met wat je echt belangrijk vindt.

  • Kernwaarden kunnen helpen bij het creëren van gezonde en fijne relaties. Ze stellen je in staat om vrienden, partners en collega's te kiezen die vergelijkbare waarden delen.

  • Leven volgens je eigen kernwaarden geeft meestal een gevoel van voldoening. Het maakt het makkelijker om betekenisvolle doelen na te jagen en je echt te vervuld te voelen.

  • Je eigen kernwaarden zijn als een soort kompas voor het nemen van beslissingen. Als je weet wat die waarden zijn, kun je betere keuzes maken die passen bij waar jij in gelooft en wat je wilt bereiken.

Een praktijkvoorbeeld

Isa heeft de verschillende sollicitaties gedaan en heeft nu de keuze tussen 2 hele interessante banen.

De ene baan geeft haar alle ruimte om zich te ontwikkelen, lange werkdagen en een heel aantrekkelijk salaris. Ze heeft wel iedere dag een uur reistijd heen en ook weer een uur terug.

De andere baan is vastomlijnd, veel duidelijkheid en een prima salaris. Wel minder dan die ene baan, maar ze kan er op de fiets naartoe.


Als Isa haar belangrijkste kernwaarden ambitie en rijkdom zouden zijn, is de eerste baan voor haar de beste keuze.

Als haar belangrijkste waarden duidelijkheid en balans zijn, dan zou de tweede baan de beste keuze zijn.


Zo geldt het voor iedere (belangrijke) beslissing die je neemt. Je kernwaarden kunnen hier een belangrijk leidraad in zijn. Daarom besteed ik daar in de coachsessies ook zeker aandacht aan.


Onderzoek naar je kernwaarden

Zo ook met de cliënt die mij vragend aankeek. Samen gingen we dit onderzoeken.

Uit een hele lijst kernwaarden koos zij wat er het beste bij haar paste, wat haar het meeste aansprak. Deze wogen we met een mooie oefening tegen elkaar af. Het resultaat: Een mooie top 3 van haar belangrijkste waarden.

Handig voor haar, ze wist namelijk meteen wat haar te doen stond. Ze maakte haar keuze en dat…gaf haar rust. Fijn toch?!


Dit kun jij ook. Ga op onderzoek uit naar jouw belangrijkste kernwaarden en neem ze mee in je beslissingen. Wil je hier hulp bij? Dan kun je altijd contact met mij opnemen.

11 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page