top of page

Me-time zonder schuldgevoel; wat je van een puber kunt leren

Bijgewerkt op: 1 okt. 2020


13 Jaar is ze, een brugklasser. Er komt veel op haar af. Nieuwe omgeving, nieuwe lessen met steeds een andere leerkracht en niet te vergeten de hoeveelheid (huis-)werk die op haar bordje komt. Een hoeveelheid die al snel een overzichtelijke berg spaghetti wordt.

If you fail to plan, you plan to fail

Een goede planning is noodzakelijk. Een planning waarmee de grote berg verdeeld wordt in hapklare brokken. Er komt inzicht en het geeft haar lucht. En mij, als haar moeder, ook.😀

De lucht, die dan ontstaat, geeft ruimte voor dat wat haar batterij oplaadt. Dat heeft ze nodig. Haar batterij opladen lukt in principe wel, maar ze neemt zoveel me-time, dat het werk erbij inschiet. Op het allerlaatste moment gaat ze gestrest aan de slag en die batterij is in no time weer leeg.


Van puber naar verantwoordelijke vrouw

Ken je dit van je eigen puberteit? We deden het allemaal wel, denk ik. Als puber was dingen doen voor onszelf (en met vrienden) belangrijker dan wat dan ook.

Ergens is er in onze levensjaren iets veranderd. Iets voor jezelf plannen? Alles lijkt wel noodzakelijker te zijn dan dat waar we zelf écht blij van worden. Er is altijd wel iets voor je werk, je kinderen of je huishouden wat belangrijker lijkt te zijn.


Dat stemmetje

Ik kan toch niet zomaar iets voor mezelf gaan doen. Je innerlijke criticus heeft zijn mening al aan je duidelijk gemaakt en schuldgevoel is wat de boventoon voert.

Nou lekker dan! Zit je daar met dat rotgevoel en gedachten aan wat je eigenlijk zou ‘moeten’ doen. Nóg iets wat je energie kost… Waar is die puber in jou gebleven?


Luister eens

Tijd om dat schuldgevoel eens aan te pakken en een goed gesprek met je innerlijke criticus te voeren. Luister er eens naar.

Door het aan te horen en niet weg te duwen, erken je dat het er is. Hierdoor zal de stem steeds zachter worden. Wanneer je de stem veroordeelt of negeert, zal hij steeds harder gaan roepen. Hallo, aandacht!!!!


Maar wat vertelt hij je nu echt? Wat is waarheid en wat is een leugen? Is dit wel van jou? Of is het iets wat je hebt meegekregen, maar wat jou niet (meer) helpt?

Is het dat laatste? Bedank je innerlijke criticus voor de goedbedoelde bescherming en laat het vervolgens los. Het helpt je niet verder.


Zet maar in je agenda

Iets plannen waar jij blij van wordt en je schuldig voelen, dat is een belangrijk thema. Zo belangrijk, dat ik er een 3-daagse over gemaakt heb.


Me-time 3-daagse

Van 12 t/m 14 oktober 2020 geef ik 3 dagen online workshops over me-time, kiezen voor jezelf en schuldgevoel. Gratis inschrijven kan via deze link, ook meer info vind je daar.

41 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page