top of page

Naar je lichaam luisteren of niet

Luisteren naar je lichaam

luisteren lichaam

Maandagochtend, vermoeid sta je op. Pff... het begin van een lange week vol werk, verplichtingen en verwachtingen. Je voelt een lichte hoofdpijn opkomen. Paracetamolletje erin en…hup aan de slag.

’s Avonds kom je met nog meer hoofdpijn en een stijve nek thuis. Nog maar een pilletje, even wat eten en door. Je hebt tenslotte nog een vergadering van het buurtcomité.

Veel te laat lig je in bed en heb je plafonddienst. Dit is nog maar het begin van de week…

Herkenbaar?


Weet je, dat je lichaam een echte prater is? Misschien niet zoals we praten met mond en klank bedoelen, maar wel vertellen door seintjes te geven. Kleine signaaltjes om aan te geven dat je iets nodig hebt.


Joehoe, luister nu eens!

Steeds harder gaat je lijf roepen. Verontwaardigd omdat het niet gehoord wordt. Je lichaam heeft in principe het beste met je voor. Het geeft je liefdevolle boodschappen.

Maar…ons hoofd vindt daar wat van. Ons hoofd reageert vaak eigenwijs en opstandig. “Hoezo rustiger aan, hoezo goed genoeg? Daar heb ik toch geen tijd voor zeker. Er wordt wel iets van me verwacht hè?!”


En dan ineens lig je met flinke griep in je bed. Balen, maar ook best fijn. Je hebt nu ‘een échte reden’ om te rusten. Je bent tenslotte ziek. “Mooi”, zegt je lijf, “nu heb ik de rust die ik zo nodig heb.”


Hoor jij het?

Luister jij vaak niet naar de boodschappen van je lichaam, zal het steeds heftiger signalen gaan geven. Chronische klachten, levensbedreigende ziekten. Alles wat nodig is om gehoord te worden.

Je lichaam is het vervoersmiddel van wie je in wezen bent, van jouw ziel. Zullen we ons dan openstellen voor de boodschappen en hier goed naar luisteren?


Schuld

Bianca, zeg je dan dat het iemands eigen schuld is dat hij ernstig ziek is?

Nee, dat is niet wat ik bedoel. Het gaat niet om schuld en er zijn een aantal factoren die hieronder liggen. Wel ben ik ervan overtuigd dat goed voor jezelf zorgen, zeker ook mentaal en gevoelsmatig, hierin heel belangrijk is. Door de signalen serieus te nemen en hier vanuit liefde op te reageren, kun je veel leed voorkomen.


In de workshop Luisteren naar je Lijf gaan we met behulp van intuïtief schrijven gehoor geven aan de signalen die jouw lichaam je geeft. Zodat jij je lijf bewust kunt geven wat het nodig heeft. Meer informatie vind je hier.


Wat doe jij? Luisteren naar je lichaam of toch liever je handen op je oren? 😉

19 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page