top of page

Hoe je stopt met piekeren

Bijgewerkt op: 15 jan. 2020

Piekeren in de nacht


Het is donker, stil en de wereld is in rust. Draaiend, woelend in bed liggen. Niet (meer) kunnen slapen en over een paar uur gaat de wekker al.


Een talent?

Piekeren, malen, in cirkeltjes denken….Het is een van mijn vele talenten. ; ) Of eigenlijk was het een van mijn talenten. Nog steeds kan ik het goed hoor, als ik zou willen. Het kost me niet heel veel moeite om me helemaal vast te denken. Je kunt maar ergens goed in zijn, toch? Maar ik kies ervoor om het anders te doen. Inmiddels weet ik hoe het piekeren stopt en ik mijn energie kan steken in mijn andere, leukere talenten.


Wakker liggen

Veel mensen liggen ’s nachts wakker. Onze gedachten die ons wakker houden. Het donker van de nacht helpt ook niet echt aan het positief laten zijn van deze gedachten. En juist in de nacht krijgen dingen waar je overdag geen tijd voor had de ruimte om zich aan je te laten zien. Echt heel handig is het natuurlijk niet als je de volgende dag fit wil zijn, maar niet kunt slapen van het gepieker.


Stop het piekeren

Lig je weleens wakker van je gedachten? Herken je de nachten waarin je ligt te staren naar het plafond? Dan vertel ik jou nu wat heel goed helpt om het te stoppen, zodat jij de rust krijgt om te slapen.


Tip1

Voor het moment van piekeren in je bed

Sta op, blijf niet liggen woelen. Maak een kopje thee. Houd het licht gedempt en zet een relaxt muziekje aan. De sfeer is nu ontspannen en intiem.

Pak pen en papier en schrijf je gedachten van je af. Wat op papier staat hoef je niet te onthouden. Een fijn signaal voor je brein. Ook neem je zo afstand van je gedachten, omdat je er letterlijk van een afstand naar kijkt. Het geeft je vaak inzicht en rust.


Het hoeft niet lang te duren. Een kwartier tot half uur levert je de rust om weer te kunnen slapen. Het kost je veel minder dan het blijven woelen en wakker liggen, omdat je uit de situatie gestapt bent.


Tip 2

Voorkom dat je gaat piekeren ’s nachts

Neem overdag even de tijd om je gedachten en dat wat jou bezighoudt op te schrijven. Op deze manier ben je het al kwijt en hoeft je brein het niet vast te houden tot het moment dat er ruimte is, de nacht.


Een kleine investering overdag met een fijn resultaat in de nacht. Een heerlijke nacht in het donker, in de stilte en fit weer opstaan. Klinkt goed, toch?

68 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page