top of page

Waarom positief denken niet de oplossing is!

Positief denken als advies


Marieke zit in een lastige situatie. Haar contract wordt niet verlengd en ze weet wel dat ze iets anders wil, maar nog niet wat en al helemaal niet hoe dan. Ze voelt zich aan de kant gezet, gefrustreerd en best wanhopig.

Haar vriendin geeft haar het goedbedoelde advies, dat ze gewoon wat positiever moet denken. Het positieve ervan inzien. Ze heeft nu de kans om het roer om te gooien.


Happyfeeling of falen?

We willen allemaal een gelukkig leven. Jezelf zo goed mogelijk voelen. Positiviteitsgoeroes zijn er veel. Als je op social media kijkt, zien we ook vooral de “happyfeeling”. Je kunt zelfs het gevoel krijgen dat je faalt als je je niet zo voelt, als je niet die positieve gedachten hebt.


Laat me je iets vertellen:

Ups en downs, dat is leven. Kijk naar je hartslag. Is het een flatline, dan ben je er niet meer.

Iedereen heeft negatieve gedachten. Iedereen kent emoties als boosheid, angst en verdriet. Het is heel normaal en al deze emoties hebben ook een belangrijke functie.

Ik vind het dan ook noodzakelijk om die gedachten en die gevoelens de ruimte te geven. Aandacht hieraan geven door het op te schrijven, werkt heel goed.


Stoom afblazen

Wat gebeurt er als je je negatieve stukken wegduwt?

Vergelijk het met een snelkookpan. De druk bouwt op. Je kunt gecontroleerd stoom afblazen of de stoom kiest het zwakste punt en de boel explodeert. Dus wat is handiger, denk je? Je negatieve emoties negeren of geef je dit ruimte en laat je vervolgens los?


Niet positief denken dan?

Ben jij dan geen voorstander van positief denken, Bianca?

Jazeker wel, ik ben er absoluut van overtuigd dat een positieve mindset je heel ver brengt.

Het is een hele belangrijke basis, maar…je komt er niet met positief denken alleen.

Wanneer je iets wilt bereiken, zal je het echt voor je moeten zien en het voelen. Dat kun je beïnvloeden door positieve gedachten te kiezen. Van daaruit ga je doen wat nodig is om te bereiken wat je wilt.


De oplossing

De oplossing ligt dus niet alléén in het positief denken, maar ook in het erkennen van negatieve stukken. Kiezen voor een nieuw verhaal door gedachten te kiezen die daarbij helpen en doen wat nodig is.


Wil je meer inspiratie en tips van mij? Volg me dan op Facebook en Instagram.

37 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page