top of page

De relatie tussen een moestuin en jouw gedachten?


Mijn moestuin

Ik kreeg eens een moestuintje cadeau. De man van wie het lapje grond was, werd te oud en hij wilde het mij graag geven. Ik was verrast door dit cadeau en pakte het met beide handen aan. Ik zag het helemaal voor me. Ik zou zelf groenten gaan kweken en dat kon ik dan delen met mijn familie, vrienden en iedereen die maar wilde. Enthousiast vertelde ik over het moestuintje en dat ze worteltjes van me zouden krijgen als ik ging oogsten.


Eerste resultaat

Fanatiek ging ik aan de slag met zaadjes en verzorgde het tuintje goed, op tijd water en bemesting en ik wiedde keurig het onkruid. Het eerste groen kwam op en super trots vertelde ik het aan iedereen die het maar horen wilde.


Niet verwacht

Na een tijdje schrok ik toch wel. Ik zag dat er kropjes ontstonden. Wortel in een krop, dat klopt niet! Het groeide en groeide en ik zag eindelijk wat het was. Dit was andijvie… Teleurgesteld en boos keek ik ernaar. Had ik hier zoveel tijd ingestoken? Hoe moest ik hiermee aan komen bij de mensen die ik worteltjes had beloofd? Daarbij, ik lust helemaal geen andijvie.


Les voor de volgende keer

Nu was het toch al zo, dus zo enthousiast mogelijk ging ik andijvie uitdelen en ik onderzocht waar het mis was gegaan. Je raadt het al: Ik had de verkeerde zaadjes gebruikt. Meteen nam ik me voor dat dit niet meer zou gebeuren. Volgend jaar zou ik goed opletten.


Wat een teleurstelling!

Dus toen de tijd daar was, zocht ik secuur de juiste zaadjes uit en zaaide heel zorgvuldig de wortelzaadjes. In het begin besteedde ik er veel aandacht aan. Ik gaf het alles wat nodig was.

Toen werd mijn aandacht ineens opgeslokt door mijn werk, mijn gezin en sociale leven en had ik geen tijd voor mijn moestuintje. Dus toen ik een poos later er weer eens ging kijken, was er van mijn tuintje niets over. Het groen van de enkele wortels hing dor en slap en het werd overwoekerd door onkruid. Wat een teleurstelling! Ik werd er moedeloos van. Waar moest ik beginnen? En…weer had ik geen worteltjes om te delen..


Jouw moestuin, jouw gedachten

Wat is nu de moraal van dit verhaal? Waar deel ik dit met je?

Zie jouw gedachten als een moestuin. Plant de juiste zaadjes voor wat jij wil zien en wil laten groeien in je leven. Als je dat gedaan hebt, blijf er dan goed voor zorgen. Geef er aandacht en voeding aan. Haal op tijd het onkruid van belemmerende, negatieve gedachten weg. Blijf investeren in jouw moestuin. Jij bent namelijk de enige die erin kan werken en die kan oogsten als de tijd rijp is.Dit verhaal is gebaseerd op een verhaal wat mijn docent een paar jaar geleden vertelde. Met regelmaat denk ik hieraan terug. Laat het voor jou een inspiratie zijn en zorg voor je moestuin.


Wil je hier hulp bij? Neem contact met me op. Ik help je graag.

28 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page