top of page

Van een goed voornemen naar een écht goed doel


1 Januari, vanaf dan iedere dag een uur wandelen.

Waarom? Omdat het goed is voor mijn lichaam en voor mijn geest. Mijn hoofd komt tot rust en mijn conditie verbetert. Goed voornemen! 😉


De eerste wandeling gaat best lekker. De tweede dag heb je er niet veel zin in, het regent en het is koud. Toch dwing je jezelf, maar je geniet er niet van. De derde dag voelt je knie niet fijn en de vierde dag ga je al niet, want je hebt er echt geen tijd voor. Je kunt dat uur wel anders besteden.


Brein in opstand

Wat gebeurt hier? Het goede voornemen verdwijnt naar de achtergrond. Je baalt van jezelf. Kun je dan nooit iets volhouden? Waarom komt er zo vaak niets of weinig terecht van je goede voornemens en haal je je doelen niet? Waarom val je terug in oud gedrag?


Het antwoord is simpel. Het doel is te groot. Je lat ligt te hoog. De verandering van af en toe wandelen naar iedere dag 1 uur is te groot. Bij grote veranderingen komt je brein in opstand. Je oudste brein (reptielenbrein) gaat in de overlevingsmodus. Het zal je willen beschermen voor gevaar. En alles wat heel anders is dan wat het gewend is, wordt als potentieel gevaar gezien.


Pareer de opstand

Gelukkig kun je dit tackelen, door de verandering kleiner te maken en de tijd te nemen om een gewoonte eigen te maken. Succeservaringen opdoen, die heb je nodig om op te bouwen als het even moeilijk wordt.


Dagelijks 15 minuten wandelen en dit integreren in je leven. Opbouwen naar 20, 30 minuten en zo door tot je het doel bereikt hebt. Je hebt het je dan eigen gemaakt, stapje voor stapje.


Zo is het ook in je werk of het opzetten van je bedrijf. Bepaal een doel en maak het klein. Het doel is de stip aan de horizon, de weg ernaartoe in kleine stapjes en succeservaringen. Bouw verder op deze ervaringen. Daarvan groeit je vertrouwen. Daarvan groei jij.


Dan is een goed voornemen niet alleen een doel, maar ook een écht goed doel.


Je hoeft het niet alleen te doen

Ben jij al lid van de gratis Community voor vrouwen en hun werkgeluk?

Niet? Je bent van harte welkom.


30 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page